W odpowiedzi na wyzwania związane z globalizacją i erozją tradycyjnych wartości narodowych, PSL przedstawia nową ustawę o wychowaniu patriotycznym w szkołach. Celem projektu jest wzmocnienie tożsamości narodowej wśród młodzieży oraz promowanie wartości patriotycznych, które mają kluczowe znaczenie dla przyszłości Polski.

W obliczu współczesnych wyzwań, gdy tożsamość narodowa i wartości patriotyczne nabierają kluczowego znaczenia dla przyszłości Polski, PSL przedstawia przełomowy projekt ustawy o wychowaniu patriotycznym w szkołach. W dynamicznie zmieniającym się świecie młode pokolenie jest coraz bardziej narażone na wpływy globalizacji, dezinformacji oraz erozję tradycyjnych wartości narodowych i kulturowych. W takim kontekście umacnianie tożsamości narodowej oraz wartości patriotycznych staje się kluczowe dla zachowania jedności i spójności społecznej.

Kompleksowy plan dla młodego pokolenia

PSL odpowiada na te wyzwania, proponując ustawę o wychowaniu patriotycznym w szkołach, której celem jest wzmocnienie poczucia tożsamości narodowej, dumy z polskiego dziedzictwa oraz promowanie wartości patriotycznych wśród młodzieży. Program PSL obejmuje wizyty w miejscach historycznych związanych z II Wojną Światową, powstaniem warszawskim, powstaniem wielkopolskim oraz bitwą pod Racławicami. W ramach projektu promowane będą także dzieła wybitnych polskich autorów. Program przewiduje również organizację wycieczek edukacyjnych do miejsc historycznych. Ważnym elementem programu jest powołanie Komisji Edukacji Narodowej, która będzie odpowiedzialna za nadzorowanie i akceptowanie realizacji tego projektu.

– Patriotyzm to miłość do Ojczyzny, szacunek dla niej i drugiego człowieka, poszanowanie dla historii, tradycji i kultury. Ludowcy to wiedzą i od zawsze dbają o te wartości. Dlatego przygotowaliśmy ustawę o wychowaniu patriotycznym – podkreślił prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Instytut im. Wincentego Witosa: Narodziny nowej epoki

PSL zaproponowało także powołanie Instytutu im. Wincentego Witosa, który będzie dbał o pamięć tego wybitnego polityka oraz pielęgnował jego zjednoczeniową i patriotyczną myśl polityczną. Instytut ma na celu podkreślenie znaczenia Witosa dla historii Polski oraz dbanie o jego dziedzictwo. Wincenty Witos odegrał kluczową rolę w zjednoczeniu różnych grup społecznych i narodowych w trudnych czasach dla Polski, a jego wkład w budowanie niezależnego i silnego państwa jest nieoceniony. Powołanie Instytutu ma na celu nie tylko upamiętnienie jego osiągnięć, ale także inspirowanie przyszłych pokoleń do kontynuowania jego pracy na rzecz jedności i patriotyzmu.

– Oczyściliśmy po ponad 90 latach z hańby procesu brzeskiego Witosa. Dopełniłem swojej obietnicy. Chcemy podkreślić wielką rolę premiera naszej wolności w historii Polski. Dlatego złożyliśmy projekt powołania Instytutu Wincentego Witosa – wskazał lider PSL.

Wspólnota poprzez wspólne cele i wartości

Realizacja programu to nie tylko inwestycja w przyszłość młodego pokolenia, ale także krok w stronę zjednoczenia narodu wokół wspólnych wartości. Wychowanie patriotyczne w szkołach wzmocni poczucie tożsamości narodowej, dumy z polskiego dziedzictwa oraz szacunku dla historii, która kształtuje nas jako naród. Program PSL ma na celu wypełnienie luki w edukacji patriotycznej, przypomnienie o korzeniach, tradycjach i bohaterach, którzy kształtowali historię Polski.

– Dla PSL 15 sierpnia to dzień szczególny. Nie byłoby zwycięstwa w Bitwie Warszawskiej, gdyby nie Witos oraz zjednoczenie mas chłopskich do walki o państwo i naród. To pokazuje, że jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli jesteśmy zjednoczeni – zwrócił uwagę Władysław Kosiniak-Kamysz.

Wyobraź sobie szkołę, w której każda lekcja jest okazją do odkrywania i celebrowania polskiej kultury i tradycji. Program PSL, który powołuje także Komisję Edukacji Narodowej, zapewni, że wartości patriotyczne będą kultywowane na najwyższym poziomie. To inwestycja w przyszłość Polski – narodu świadomego swoich korzeni, ceniącego swoje dziedzictwo.

Teraz jest czas na działanie. Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz wzywa wszystkie partie do poparcia tego projektu. Razem możemy zbudować fundamenty, na których nasze dzieci będą mogły w przyszłości dumnie stać jako Polacy. Dołącz do nas w walce o lepszą, silniejszą Polskę – zjednoczoną pod wspólnymi wartościami i tradycjami. Wspieraj ustawę o wychowaniu patriotycznym oraz powołanie Instytutu im. Wincentego Witosa!