2 października 2024 r. w Republice Korei doszło do podpisania strategicznej umowy między polską firmą WB Electronics S.A. a koreańskim Hanwha Aerospace Co. Ltd. Kontrakt, dotyczący produkcji pocisków rakietowych CGR-080 na terenie Polski, stanowi kluczowy krok w rozwoju krajowego przemysłu obronnego oraz technologicznej niezależności Polski.

2 października 2024 r. w Republice Korei podpisano przełomową umowę pomiędzy polską firmą WB Electronics S.A. a koreańskim gigantem zbrojeniowym Hanwha Aerospace Co. Ltd. Umowa dotyczy produkcji nowoczesnych pocisków rakietowych CGR-080 na terenie Polski, co stanowi kluczowy moment zarówno dla polskiego przemysłu obronnego, jak i gospodarki narodowej.

Zawarty kontrakt to nie tylko zwykła umowa handlowa – to strategiczny sojusz technologiczny, który wprowadza Polskę na nowy poziom autonomii w dziedzinie produkcji zaawansowanego uzbrojenia. Przewidziana budowa fabryki w Polsce, która będzie produkować kilka tysięcy pocisków rakietowych rocznie, stanowi przykład zaangażowania w rozwój krajowego potencjału obronnego i przemysłowego. Kluczowym elementem tej współpracy jest transfer technologii oraz licencji, co pozwoli na uniezależnienie się od zewnętrznych dostawców i zwiększenie bezpieczeństwa kraju.

– Podpisanie tej umowy to kluczowy moment zarówno dla polskiego przemysłu obronnego, jak i dla naszej gospodarki narodowej. Dzięki współpracy z tak zaawansowanymi technologicznie partnerami jak Hanwha Aerospace, Polska nie tylko zwiększa swoje zdolności obronne, ale także staje się bardziej samowystarczalna w produkcji nowoczesnych systemów uzbrojenia. To krok milowy w kierunku wzmacniania naszej niezależności oraz budowania silnej, innowacyjnej gospodarki – podkreślił wiceminister obrony narodowej Paweł Bejda.

Wzrost inwestycji i rozwój technologii w sektorze obronnym to fundament patriotyzmu gospodarczego. Produkcja pocisków w Polsce nie tylko wzmocni nasz kraj w obszarze militarnym, ale także przyniesie korzyści dla polskiej gospodarki. Zwiększenie miejsc pracy, rozwój sektora wysokich technologii oraz możliwość eksportu zaawansowanych produktów to konkretne korzyści wynikające z tej umowy. W dłuższej perspektywie Polska zyska pozycję lidera w regionie, będąc samodzielnym producentem zaawansowanych systemów zbrojeniowych.

W obliczu rosnących wyzwań bezpieczeństwa, konieczne jest wsparcie takich inicjatyw, które wzmacniają naszą niezależność przemysłową i technologiczną. Patriotyzm gospodarczy wymaga współpracy międzynarodowej, która przynosi realne korzyści dla Polski. Już teraz warto śledzić rozwój tego projektu oraz aktywnie wspierać politykę inwestycji w kluczowe sektory gospodarki, takie jak obronność, które gwarantują nie tylko bezpieczeństwo kraju, ale również jego długoterminowy rozwój.

Fot. MON