Rolnicy z obszarów dotkniętych klęską żywiołową nadal mają prawo do pełnego wsparcia finansowego? Dzięki nowym przepisom Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie musisz obawiać się utraty płatności, nawet w tak trudnych okolicznościach jak powódź!

W odpowiedzi na ostatnie powodzie i inne klęski żywiołowe na południowym zachodzie Polski, ministerstwo przygotowało rozporządzenie, które ułatwia proces ubiegania się o wsparcie finansowe. Rolnicy, którzy starają się o płatności bezpośrednie i inne formy wsparcia, nie muszą już składać pisemnych oświadczeń o wystąpieniu siły wyższej lub nadzwyczajnych okoliczności. Wszystko po to, aby pomóc w szybszym odzyskaniu stabilności.

Dzięki nowym przepisom masz pełne prawo do płatności bezpośrednich oraz wsparcia w ramach II filaru Wspólnej Polityki Rolnej, nawet jeśli nie spełniłeś niektórych wymogów norm warunkowości. Obejmuje to ekoschematy obszarowe, płatności ONW, ekologiczne i rolno-środowiskowe, a także płatności dotyczące dobrostanu zwierząt. Najlepsze jest to, że nie musisz martwić się o kary za niespełnienie wymogów – przepisy chronią Cię w nadzwyczajnych okolicznościach.

Minister Czesław Siekierski, w związku z zaistniałą sytuacją, podjął decyzję o zawieszeniu standardowych kontroli w regionach dotkniętych powodzią. Zamiast tego, skoncentrowano się wyłącznie na kontrolach dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz pasz dla zwierząt, aby zapewnić, że produkty dostarczane do konsumentów będą wolne od zanieczyszczeń i w pełni bezpieczne.

Nie trać czasu! Skorzystaj z nowych przepisów i upewnij się, że nadal otrzymujesz wszystkie należne płatności. Masz pytania? Odwiedź stronę Ministerstwa Rolnictwa lub skontaktuj się z biurem ARiMR w swoim regionie, aby dowiedzieć się, jak uzyskać wsparcie już teraz.