Masz wpływ na przyszłość europejskich technologii cyfrowych! Trwają konsultacje dotyczące nowych propozycji, które mogą zostać objęte wsparciem w ramach Important Projects of Common European Interest (IPCEI). To wyjątkowa okazja dla przedstawicieli biznesu i nauki do przedstawienia swojej oceny i propozycji zmian dotyczących kluczowych projektów technologicznych.

Ministerstwo Rozwoju i Technologii współpracuje z Komisją Europejską nad wsparciem dla innowacyjnych projektów, które mogą przynieść korzyści zarówno polskiemu, jak i europejskiemu przemysłowi oraz środowisku. Oto trzy obszary, które mogą zostać objęte wsparciem: infrastruktura zdecentralizowana dla sztucznej inteligencji, zaawansowane technologie półprzewodnikowe oraz rozproszone systemy edge computing. Czy te technologie są Twoim zdaniem odpowiednie do objęcia wsparciem IPCEI?

Twoje opinie są kluczowe! Projekty muszą wykazać się innowacyjnością, pozytywnym wpływem na środowisko oraz zwiększeniem konkurencyjności przemysłu w Polsce i całej Europie. To szansa, aby współtworzyć strategie rozwoju na poziomie krajowym i międzynarodowym oraz wprowadzać innowacyjne rozwiązania na szeroką skalę. Twój głos może wpłynąć na decyzje, które ukształtują przyszłość cyfrową Polski i całej Europy, wspierając projekty mające realny wpływ na naszą gospodarkę i jakość życia.

Nie przegap tej okazji! Przekaż swoje uwagi i propozycje do 6 września 2024 roku. Możesz je wysłać na adres: smart@mrit.gov.pl. Pomóż kształtować przyszłość technologii cyfrowych w Polsce i całej Europie już dziś! Szczegółowe informacje na temat IPCEI znajdziesz na stronie Ministerstwa Rozwoju i Technologii.

IPCEI to mechanizm kluczowy dla budowania strategicznej niezależności Polski i całej Europy w obszarach takich jak technologia cyfrowa, energia, transport i zdrowie. Projekty realizowane w ramach IPCEI nie tylko wspierają innowacyjność i rozwój przemysłowy, ale także przyczyniają się do ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. To inicjatywa, która pozwala Polsce i Europie na wzmocnienie swojej pozycji na globalnej arenie i zapewnienie bezpieczeństwa technologicznego. Uczestnicząc w konsultacjach, masz realną szansę wpłynąć na priorytety inwestycyjne i zrównoważony rozwój całego kontynentu.

– Od wizji do realizacji. Współtwórz strategię cyfrową Polski i całej Europy, angażując się w rozwój projektów, które kształtują naszą przyszłość. To Twoja szansa, aby mieć realny wpływ na priorytety europejskie i krajowe oraz budować nowoczesną, innowacyjną gospodarkę – podkreśla minister rozwoju i technologii, Krzysztof Paszyk.

Zaangażuj się teraz i stań się częścią zmian, które wprowadzą Polskę i całą Europę na nowy poziom rozwoju cyfrowego!

Fot. MRiT