Czy masz już dość korków i powolnego przejazdu przez zatłoczone miejscowości? Mamy świetną wiadomość! Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad właśnie otworzyła ponad 3-kilometrową obwodnicę Strykowa, część drogi krajowej nr 32. To kluczowa inwestycja w Wielkopolsce, która odmieni sposób, w jaki podróżujemy!

Nowa obwodnica to kolejny krok w ramach rządowego Programu budowy 100 obwodnic na lata 2020-2030, realizowanego na terenie całego kraju. Jest to droga klasy GP, co oznacza, że ruch będzie tutaj płynny i szybki. Południowa strona Strykowa, gdzie biegnie nowa droga, zyskała nowe połączenia i udogodnienia, w tym rondo oraz dwa nowoczesne wiadukty nad linią kolejową nr 357.

Wyobraź sobie, że podróż między Poznaniem, Grodziskiem Wielkopolskim a Wolsztynem staje się nie tylko szybsza, ale także bezpieczniejsza. Mniej skrzyżowań, brak bezpośrednich wjazdów na drogę z posesji i pól – to wszystko oznacza większy komfort i spokój dla Ciebie jako kierowcy. Dzięki obwodnicy Strykowa ruch tranzytowy omija miejscowości, co nie tylko uspokaja ruch, ale także poprawia jakość życia mieszkańców i bezpieczeństwo na drogach.

Wyobraź sobie przyszłość, w której polskie drogi stają się siecią inteligentnych autostrad, wyposażonych w zaawansowane systemy monitorowania i zarządzania ruchem, które automatycznie dostosowują natężenie ruchu i informują kierowców o najkrótszych trasach. Każda nowa obwodnica, taka jak ta w Strykowie, to kolejny krok w stronę przyszłości, gdzie podróże będą szybkie, bezpieczne i ekologiczne. Wkrótce nasze drogi mogą stać się nie tylko bezpieczniejsze, ale także bardziej zrównoważone, z wbudowanymi systemami ładowania dla pojazdów elektrycznych i inteligentnymi rozwiązaniami dla autonomicznych pojazdów.

– Budowa obwodnic to nie tylko inwestycje w infrastrukturę drogową, ale przede wszystkim w jakość życia mieszkańców i bezpieczeństwo na drogach. Nowa obwodnica Strykowa jest dowodem na to, że realizujemy nasze obietnice i dążymy do poprawy komfortu podróży w Polsce – podkreślił minister infrastruktury, Dariusz Klimczak.

Skorzystaj z nowej obwodnicy Strykowa już dziś i przekonaj się sam, jak inwestycje Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad zmieniają podróżowanie po Polsce na lepsze. Dowiedz się więcej o Programie budowy 100 obwodnic i śledź kolejne inwestycje, które będą poprawiać jakość dróg i Twojego życia na co dzień! Wejdź z nami w nową erę mobilności, gdzie każde miasto ma swoją bezpieczną, nowoczesną obwodnicę, a Ty podróżujesz komfortowo i bez przeszkód!

Fot. MI