Rok 2024 przyniósł istotne zmiany w Zielonym Ładzie, które mają ogromny wpływ na rolnictwo w Polsce. Nowe przepisy wprowadzone dzięki staraniom ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego oraz wsparciu premiera Donalda Tuska, są odpowiedzią na liczne wyzwania, z którymi musieli zmierzyć się rolnicy w ostatnich latach. Zielony Ład, pierwotnie mający na celu ochronę środowiska i zrównoważony rozwój, stał się źródłem niepewności i wyzwań dla wielu gospodarstw. Dziś, dzięki wprowadzonym zmianom, otwierają się nowe możliwości, które mogą zadecydować o przyszłości Twojego gospodarstwa.

Kluczowe Zmiany

• Zniesienie obowiązku ugorowania 4% gruntów ornych
    Jedną z najważniejszych zmian jest zniesienie obowiązku ugorowania 4% gruntów ornych. To oznacza, że rolnicy nie muszą już martwić się o utratę plonów z tej części swoich pól. Zamiast tego, wprowadzono nowy ekoschemat „Grunty wyłączone z produkcji”, który oferuje dodatkowe płatności za dobrowolne wyłączenie części gruntów z produkcji. Szacuje się, że stawka płatności wyniesie około 563 zł/ha, co stanowi atrakcyjną alternatywę dla rolników, którzy chcą zarządzać swoją ziemią w sposób bardziej zrównoważony.
  • Większa elastyczność w zarządzaniu uprawami
    Kolejną znaczącą zmianą jest możliwość wyboru pomiędzy dywersyfikacją upraw a zmianowaniem. Daje to rolnikom większą swobodę w dostosowywaniu swoich strategii upraw do specyficznych warunków gospodarstwa. Dla wielu rolników jest to szansa na bardziej efektywne wykorzystanie ziemi i lepsze dostosowanie się do zmieniających się warunków rynkowych i klimatycznych.
  • Uproszczenie przepisów dotyczących okrywy glebowej
    Nowe przepisy dotyczące okrywy glebowej również ułatwiają życie rolnikom. Teraz, zamiast skomplikowanych wymogów, wystarczy utrzymać okrywę glebową od zbioru uprawy do 15 października, z możliwością przerwy na zabiegi agrotechniczne. To daje rolnikom większą kontrolę nad tym, jak i kiedy przygotować ziemię do kolejnego sezonu.
  • Brak sankcji dla małych gospodarstw
    Dla gospodarstw o powierzchni do 10 ha UR wprowadzono zwolnienie z sankcji związanych z realizacją norm środowiskowych. Dzięki temu mali rolnicy nie muszą obawiać się kar za niewielkie odstępstwa od norm, co z pewnością zmniejszy stres związany z prowadzeniem małego gospodarstwa.

Co to oznacza dla Twojego gospodarstwa?

Wszystkie te zmiany w Zielonym Ładzie mają na celu stworzenie bardziej zrównoważonego i sprawiedliwego systemu, który jednocześnie chroni interesy rolników. Dzięki nowym regulacjom masz teraz większą swobodę i elastyczność w prowadzeniu swojego gospodarstwa. Możesz lepiej dostosować się do wymogów ochrony środowiska, jednocześnie zachowując konkurencyjność na rynku.

Te zmiany nie tylko przynoszą ulgę w postaci zmniejszenia obciążeń, ale także otwierają nowe możliwości finansowe i operacyjne. To, jak wykorzystasz te możliwości, może zadecydować o przyszłości Twojego gospodarstwa – przyszłości, która jest teraz w Twoich rękach.

Działaj teraz!

Nie przegap tej szansy! Masz czas do 2 września 2024 roku, aby złożyć wniosek o przyznanie płatności w ramach nowego ekoschematu „Grunty wyłączone z produkcji”. Skorzystaj z dostępnych możliwości, które wspierają zarówno ochronę środowiska, jak i rozwój Twojego gospodarstwa. Nowy rozdział Zielonego Ładu to Twoja szansa na zbudowanie silnego, zrównoważonego i przyszłościowego gospodarstwa!