Ministerstwo Klimatu i Środowiska oraz NFOŚiGW ogłaszają nowy program wsparcia dla prosumentów. Od 17 czerwca 2024 r. dostępny jest program „Moja Elektrownia Wiatrowa”, oferujący dofinansowanie na mikroinstalacje wiatrowe z magazynem energii.

– Rozwój energetyki prosumenckiej jest ważnym elementem wsparcia dla transformacji energetycznej w Polsce. Dofinansowanie zakupu i montażu przydomowej siłowni wiatrowej albo przydomowej siłowni wiatrowej wraz z magazynem energii elektrycznej przyczyni się do wzrostu udziału OZE w finalnym zużyciu energii. Ponadto rośnie świadomość Polaków dotycząca opłacalności produkcji energii na własne potrzeby i konieczności zwiększenia autokonsumpcji energii w miejscu jej wytworzenia, dlatego w programach dofinansowań uwzględniamy magazyny energii – powiedział wiceminister klimatu i środowiska Miłosz Motyka.

Program skierowany jest do właścicieli domów jednorodzinnych, którzy planują inwestycje w przydomowe elektrownie wiatrowe i magazyny energii elektrycznej. Dofinansowanie może wynieść do 47 tys. zł na instalację.

Dzięki programowi „Moja Elektrownia Wiatrowa” można otrzymać do 30 tys. zł na mikroinstalację wiatrową i do 17 tys. zł na magazyn energii. Budżet programu na lata 2024-2029 to 400 mln zł, co zapewnia stabilne wsparcie finansowe na przyszłość.

Nie zwlekaj! Pierwszy nabór wniosków trwa od 17 czerwca 2024 r. do 16 czerwca 2025 r. lub do wyczerpania środków. Szczegóły programu, w tym kryteria i formularze aplikacyjne, znajdziesz na stronie internetowej NFOŚiGW.

Miłosz Motyka podkreślił, że transformacja energetyczna w Polsce przyspiesza, a dla obecnego kierownictwa ministerstwa OZE to „absolutny priorytet” i szansa na tańszą energię.