Krzysztof Paszyk, minister rozwoju i technologii ogłosił we Wrocławiu wprowadzenie nowych rozwiązań, które znacząco przyspieszą proces odbudowy domów zniszczonych przez powódź oraz usprawnią działania związane z usuwaniem zalegających odpadów. Na spotkaniu z władzami rządowymi, samorządowymi oraz przedstawicielami branży budowlanej minister zapowiedział kluczowe zmiany legislacyjne mające na celu ułatwienie powodzianom powrotu do normalnego życia.

Minister Paszyk zaprezentował projekt rozporządzenia przygotowany we współpracy z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji. Nowe przepisy zwolnią mieszkańców dotkniętych przez powódź z konieczności składania zgłoszeń dotyczących remontów oraz uzyskiwania pozwoleń na odbudowę zniszczonych domów.

– Mamy projekt rozporządzenia, który umożliwi odbudowę zniszczonych domów bez konieczności dokonywania zgłoszenia, a także zwolni z obowiązku uzyskania pozwolenia na odbudowę – podkreślił minister rozwoju i technologii, Krzysztof Paszyk.

Te uproszczenia pozwolą na szybsze rozpoczęcie prac, eliminując zbędne formalności, co jest szczególnie istotne w tak trudnych warunkach po klęsce żywiołowej.

Dzięki wprowadzeniu tych zmian poszkodowani będą mogli niezwłocznie przystąpić do odbudowy i remontów swoich domów, co pozwoli na szybszy powrót do normalnych warunków mieszkaniowych. Minister podkreślił, że rozporządzenie:

– Ma uprościć procedury administracyjne i pomóc powodzianom w przyspieszeniu prac remontowych i budowlanych – zaznaczył minister rozwoju.

Dodatkowo, sektor budowlany zadeklarował wsparcie w usuwaniu odpadów powstałych po powodzi.

– Dziękuję przedstawicielom branży budowlanej, którzy zadeklarowali swoją pomoc w akcji porządkowania terenów popowodziowych – powiedział Krzysztof Paszyk.

Minister Krzysztof Paszyk zaapelował do mieszkańców dotkniętych przez żywioł, aby skorzystali z nowych ułatwień i niezwłocznie rozpoczęli prace remontowe i odbudowę. Przypomniał również:

– Tam, gdzie zeszła woda, od kilku dni eksperci z nadzoru budowlanego prowadzą oględziny budynków pod kątem oceny ich stanu technicznego i możliwości dalszego użytkowania zalanych budynków – podkreślił minister rozwoju i technologii, Krzysztof Paszyk.

Dzięki tym działaniom powodzianie mogą liczyć na wsparcie, które pozwoli im szybciej powrócić do normalnego życia.

Fot. MRiT