W Janowie Podlaskim odbywa się właśnie 46. Narodowy Pokaz Koni Arabskich Czystej Krwi. To niezwykłe wydarzenie, które przyciągnęło 100 najpiękniejszych klaczy i ogierów z całego świata, rywalizujących o tytuły czempionów i nagrody specjalne. To nie tylko prestiżowe wydarzenie hodowlane, ale także święto miłośników koni arabskich, które umacnia pozycję Polski na arenie międzynarodowej.

Narodowy Pokaz Koni Arabskich to więcej niż konkurs – to kontynuacja bogatej tradycji, która łączy pokolenia hodowców i entuzjastów.

– To wyjątkowe wydarzenie stanowi fundament dla dalszego rozwoju polskiej hodowli koni arabskich, a jednocześnie przyczynia się do promocji polskiej kultury i dziedzictwa – podkreślił podczas ceremonii otwarcia minister rolnictwa i rozwoju wsi, Czesław Siekierski,

Dzisiaj wszystkie drogi miłośników konia arabskiego w Polsce i na świecie prowadzą do Janowa Podlaskiego.

Udział w takim wydarzeniu to unikalna szansa, aby zobaczyć konie, które od lat stanowią dumę polskiej hodowli. W trakcie trwających trzy dni pokazów prezentowane są konie zarówno z hodowli państwowych, jak i prywatnych, co czyni to wydarzenie największym pokazem koni czystej krwi arabskiej w Europie.

– Hodowla koni to ciężka, systematyczna praca, która wymaga pasji i zaangażowania. Dążymy do odbudowy renomy polskiej hodowli koni arabskich, przywracając prestiż i markę, które zasłużyły na światowe uznanie – podkreślił Czesław Siekierski.

Dni Konia Arabskiego 2024 to niepowtarzalna okazja, aby zanurzyć się w atmosferze pełnej pasji i zaangażowania, która od lat towarzyszy hodowli koni arabskich.

– Ministerstwo rolnictwa i KOWR będą wspierać stadninę w Janowie Podlaskim w zachowaniu płynności finansowej i prowadzeniu odpowiedzialnej hodowli, żeby zachować dobry materiał genetyczny – powiedział minister rolnictwa, Czesław Siekierski.

Cieszmy się sukcesami polskiej hodowli, obserwując, jak konie z polskich stadnin zdobywają uznanie na arenie międzynarodowej.