Właśnie teraz, w tej chwili, Polska wkracza w nową erę prowadzenia biznesu. Minister rozwoju i technologii Krzysztof Paszyk ogłosił pierwszy pakiet deregulacyjny, który zrewolucjonizuje sposób prowadzenia działalności gospodarczej w naszym kraju.

Biurokracja odchodzi!

Zmiany, o których marzyliśmy, są już na horyzoncie! Oto, co nadchodzi:

• Skrócenie maksymalnego czasu kontroli. Kontrole mikroprzedsiębiorców zostaną skrócone z 12 do 6 dni. – To będzie mniej czasu na formalności, więcej na rozwój Twojego biznesu! – podkreślił Krzysztof Paszyk. To kluczowe, aby przedsiębiorcy mogli skupić się na prowadzeniu działalności, a nie na przedłużających się kontrolach.
  • Obowiązek wcześniejszego doręczenia listy wymaganych dokumentów. Lepsze przygotowanie do kontroli zmniejszy ryzyko błędów i stresu – dodał minister rozwoju. Przedsiębiorcy będą mogli lepiej przygotować się do kontroli, co z minimalizuje ryzyko niespełnienia wymagań.
  • Cyfryzacja procesów. E-weksle i cyfrowe umowy leasingowe wkrótce zautomatyzują i uproszczą codzienne operacje. – Dzięki tym innowacjom firmy będą mogły działać szybciej i efektywniej – zaznaczył Paszyk. Cyfryzacja zmniejszy koszty administracyjne i przyspieszy realizację umów, co jest kluczowe dla nowoczesnego biznesu.
  • Zasada „one-in, one-out”. Każdy nowy obowiązek administracyjny będzie równoważony przez usunięcie innego, co znacznie odciąży firmy z biurokratycznych obciążeń. – Zmniejszamy biurokrację, by przedsiębiorcy mogli skupić się na rozwoju – stwierdził minister. Ta zasada zapewnia równowagę i chroni przedsiębiorców przed nadmiernym obciążeniem regulacyjnym.
  • Uproszczenie procedur administracyjnych i sądowych. Wprowadzenie mediacji i decyzji hybrydowych to nowe narzędzia, które przyspieszą i ułatwią rozwiązywanie sporów. – Chcemy, by przedsiębiorcy mieli szybszy i łatwiejszy dostęp do sprawiedliwości – powiedział Krzysztof Paszyk. Szybsze i prostsze procedury sądowe zwiększą pewność prawną i zmniejszą koszty sporów.
  • Nowe regulacje dotyczące rzemiosła. Nowa definicja rzemiosła oraz dopłaty do egzaminów będą wspierać rozwój kwalifikacji zawodowych. – Myślimy poważnie na temat rzemiosła w Polsce. Chcemy zmienić jego definicję tak, aby rzemiosło mogło być wykonywane w formie spółki kapitałowej – podkreślił minister. Zmiana definicji rzemiosła otworzy nowe możliwości organizacyjne i finansowe dla rzemieślników.
  • 6-miesięczne vacatio legis. Przedsiębiorcy będą mieli pół roku na dostosowanie się do nowych przepisów, co zapewni płynne przejście. – Dajemy firmom czas na adaptację do nowych regulacji, aby zmiany były jak najbardziej przyjazne – wskazał minister Paszyk. Długi okres vacatio legis da przedsiębiorcom czas na adaptację do nowych przepisów, minimalizując ryzyko chaosu i nieprzygotowania.

Innowacje, które już nadchodzą

Nie musisz czekać na przyszłość – jest już tuż za rogiem! Nowoczesne rozwiązania, takie jak cyfryzacja dokumentów, wkrótce zmienią sposób, w jaki prowadzimy biznes. – Dzięki zasadzie „one-in, one-out” firmy odczują realną ulgę w biurokracji, co pozwoli skupić się na innowacjach i rozwoju – podkreślił minister rozwoju i technologii, Krzysztof Paszyk.

Dołącz do zmiany już teraz!

Nowe przepisy są już na horyzoncie, a Ty możesz być częścią tej zmiany. Bierz udział w konsultacjach, wyraź swoje zdanie i wpływaj na kształt przyszłości polskiego biznesu.

– Po wakacjach będą odbywały się regionalne konsultacje z przedsiębiorcami. Właśnie po to, by szukać kolejnych obszarów, które wpływają na utrudnienia prowadzenia działalności gospodarczej – zachęca Krzysztof Paszyk.

Pierwszy pakiet deregulacyjny już zmienia polskie środowisko biznesowe. – Polska, dzięki naszym zmianom dołączy w końcu do państw, w których przedsiębiorcy mogą spokojnie prowadzić działalność gospodarczą, a nie poświęcać czas na radzenie sobie ze sprzecznymi przepisami czy niekończącymi się kontrolami – podkreślił minister rozwoju i technologii, Krzysztof Paszyk.

Bądź częścią tej zmiany i zobacz, jak Twoja firma może zyskać na tych innowacyjnych regulacjach!