Odbudowa terenów dotkniętych powodzią staje się priorytetem, a intensyfikacja działań nadzoru budowlanego nabiera nowego znaczenia. Szybki i bezpieczny powrót mieszkańców do domów wymaga precyzyjnych działań ekspertów, których koordynacja jest kluczowa. Na Dolnym Śląsku odbyła się strategiczna narada z udziałem ministra rozwoju i technologii, Krzysztofa Paszyka, podczas której omówiono szczegółowy plan przyspieszenia prac oraz harmonizacji działań inżynierów i nadzoru budowlanego.

Minister Paszyk, kierując resortem rozwoju i technologii, podkreślił znaczenie szybkiej reakcji na potrzeby mieszkańców, którzy muszą jak najszybciej rozpocząć proces szacowania strat i porządkowania swojego dobytku.

– Nasza szybka reakcja pozwoli mieszkańcom bezpiecznie wejść do swoich domów, by rozpocząć niezbędne prace – mówił minister, wskazując na kluczowe elementy wsparcia dla społeczności dotkniętych katastrofą.

W spotkaniu we Wrocławiu wzięły udział władze wojewódzkie, służby nadzoru budowlanego oraz przedstawiciele Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa. Dyskusje skoncentrowano na optymalizacji zasobów ludzkich i technicznych, co pozwoliło zwiększyć liczbę inspektorów pracujących w regionie. Już teraz na terenach powodziowych działa 140 inspektorów, a w najbliższych dniach dołączy do nich kolejnych 100, co świadczy o znaczącej mobilizacji.

Minister Paszyk zwrócił uwagę na znaczenie współpracy z samorządami, które odgrywają kluczową rolę w identyfikacji najbardziej zagrożonych budynków i terenów wymagających szybkiej oceny technicznej.

– Współpraca z lokalnymi władzami jest nieodzowna, ponieważ to one najlepiej wiedzą, gdzie nasze działania są najpilniej potrzebne – zaznaczył Krzyztof Paszyk.

Mobilizacja ekspertów na poziomie lokalnym i krajowym pokazuje determinację rządu w przeciwdziałaniu skutkom powodzi.

Zaangażowanie 400 specjalistów z Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa, w tym 250 na Dolnym Śląsku, świadczy o pełnej gotowości do podjęcia wyzwań stawianych przez kataklizm. Skala operacji jest imponująca, a dodatkowe wsparcie inżynieryjne i budowlane ma na celu przyspieszenie odbudowy, co przyczyni się do stabilizacji sytuacji mieszkańców.

Minister Krzysztof Paszyk zwrócił również uwagę na inne formy wsparcia, takie jak ocena stanu technicznego budynków bez pobierania opłat, co daje poszkodowanym poczucie, że ich potrzeby są traktowane priorytetowo.

Decyzje dotyczące koordynacji działań między Głównym Urzędem Nadzoru Budowlanego (GUNB) a Polską Izbą Inżynierów Budownictwa pokazują, że rząd nie zwleka z podejmowaniem strategicznych działań. Zlecona współpraca ma na celu jak najszybsze skierowanie odpowiednich zespołów ekspertów do najbardziej poszkodowanych regionów, co podkreślił minister podczas swojego wystąpienia.

Wzmożona współpraca pomiędzy inspektorami, inżynierami oraz lokalnymi władzami gwarantuje, że prace będą nie tylko przyspieszone, ale także skrupulatnie zaplanowane, co zapewnia mieszkańcom pewność, że ich powrót do normalności jest priorytetem. Skoordynowane i transparentne działania dają nadzieję, że mieszkańcy terenów dotkniętych powodzią już wkrótce będą mogli bezpiecznie wrócić do swoich domów.

Fot. MRiT