Dywersyfikacja źródeł finansowania, wzrost gospodarczy, wzmocnienie infrastruktury, dyplomacja gospodarcza oraz transfer wiedzy – to elementy, które sprawiają, że inwestycje zagraniczne są niezbędne dla naszej stabilności i bezpieczeństwa. Polska – kraj, który dzięki zagranicznym inwestorom buduje nowoczesne fabryki, rozwija zaawansowane technologie i tworzy tysiące miejsc pracy. To nie jest futurystyczna wizja – to nasza rzeczywistość!

Dynamiczne działania na rzecz bezpieczeństwa

18 czerwca minister obrony narodowej, Władysław Kosiniak-Kamysz, spotkał się z przedstawicielami Philip Morris International, jednego z największych amerykańskich inwestorów obecnych w Polsce od lat 90-tych. W towarzystwie wiceministrów rozwoju i technologii Jacka Tomczaka oraz wiceministra rolnictwa Stefana Krajewskiego, dyskutowano o tym, jak obecność międzynarodowego biznesu wpływa na regionalne bezpieczeństwo. Omówiono strategiczne inwestycje amerykańskich firm w polską gospodarkę, ze szczególnym uwzględnieniem decyzji Philip Morris dotyczących fabryki w Krakowie.

Ale to nie wszystko! Rozmawiano także o zwiększeniu skupu polskiego tytoniu, co wpisuje się w szerszy plan wspierania polskiego rolnictwa. Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz nie tylko wspiera kluczowe inwestycje, ale aktywnie działa na rzecz wzmocnienia bezpieczeństwa regionalnego.

Nowe technologie dla bezpiecznej przyszłości

Przykładem takich działań była inauguracja akceleratora innowacji obronnych Krakow DIANA Accelerator, której minister obrony narodowej uczestniczył 15 marca. Firmy zrzeszone w ramach DIANA rozwijają technologie z zakresu sztucznej inteligencji, technik kwantowych, energetyki i biotechnologii – obszarów, które mogą całkowicie zmienić oblicze naszego kraju.

– Po co jest DIANA NATO Centre? To jest jedna z najmłodszych agencji natowskich zajmująca się wspieraniem startupów i przedsięwzięć związanych z podwójnym zastosowaniem, czyli wykorzystaniem na rynku cywilnym i możliwością wykorzystania w przemyśle obronnym i sprawach związanych z bezpieczeństwem. To jest innowacyjne podejście. Zaczyna to nabierać praktycznego wymiaru. Potrzebujemy firm, które zainwestują w drony, sztuczną inteligencję czy cyber. To co dziś będzie zlokalizowane na Akademii Górniczo-Hutniczej będzie niezwykłym wsparciem dla funkcjonowania i budowania komponentu dronowego, ale również i komponentu satelitarnego Sił Zbrojnych RP – podkreślił wiceprezes Rady Ministrów, szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz.

To pokazuje, jak strategiczne inwestycje zagraniczne mogą przyczynić się do wzmocnienia naszego bezpieczeństwa narodowego poprzez rozwój technologiczny i ekonomiczny. Zarządzanie tymi inwestycjami w sposób przemyślany i dynamiczny to klucz do budowania silnej, stabilnej i innowacyjnej Polski.

Fot. MON