Bezpieczeństwo na drogach oraz podczas wakacyjnego wypoczynku jest priorytetem. 18 lipca 2024 r., na konferencji zorganizowanej w Miasteczku Ruchu Drogowego na warszawskiej Woli, minister infrastruktury Dariusz Klimczak, minister edukacji Barbara Nowacka i minister spraw wewnętrznych i administracji Tomasz Siemoniak przedstawili kluczowe inicjatywy mające na celu poprawę sytuacji.

Od początku wakacji Inspekcja Transportu Drogowego przeprowadziła kontrole 700 autokarów w ramach akcji „Bezpieczny Autokar”, a policja wzmożyła działania kontrolne, szczególnie na drogach z dużym natężeniem ruchu. Minister Klimczak podkreślił, że w okresie wakacyjnym, kiedy ruch na drogach jest wzmożony, należy skupić się na zapewnieniu bezpieczeństwa, zwłaszcza najmłodszym uczestnikom ruchu.

– Teraz, kiedy mamy okres wakacyjny i wzmożony ruch na drogach związany z wyjazdami na wypoczynek, należy skupić się na tym, aby na polskich drogach było bezpieczniej. Służby prowadzą wzmożone kontrole i zwracają szczególną uwagę na respektowanie przepisów ruchu drogowego w zakresie przestrzegania dozwolonych limitów prędkości, stanu trzeźwości kierujących, korzystania z pasów bezpieczeństwa i właściwego przewożenia dzieci w pojazdach – powiedział minister infrastruktury, Dariusz Klimczak.

Minister infrastruktury poinformował o inicjatywach podjętych przez Ministerstwo Infrastruktury oraz Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (KRBRD), które mają na celu poprawę stanu bezpieczeństwa na drogach. KRBRD przyjęła uchwałę w sprawie zmiany przepisów dotyczących zatrzymywania prawa jazdy za przekroczenie prędkości o więcej niż 50 km/h, co ma na celu eliminację najcięższych wykroczeń drogowych. Ponadto, zaproponowano rozszerzenie edukacji komunikacyjnej w szkołach podstawowych i średnich, aby zwiększyć świadomość najmłodszych o zasadach bezpiecznego poruszania się po drogach.

– Podstawą jest edukacja najmłodszych. Zgłosiłem do Ministerstwa Edukacji Narodowej pakiet zmian legislacyjnych w sprawie rozszerzenia treści wychowania komunikacyjnego w systemie powszechnej edukacji w szkołach podstawowych, szczególnie w klasach IV – VI. Jestem przekonany, że propozycje te znajdą się w kompleksowej zapowiadanej przez MEN reformie podstaw programowych dla szkół – dodał minister infrastruktury.

Popierajmy inicjatywy, które mogą poprawić bezpieczeństwo na drogach i zapewnić spokojny wypoczynek naszym rodzinom. Apelujemy do wszystkich kierowców o zachowanie rozwagi za kierownicą i unikanie brawury. Minister Dariusz Klimczak wzywa do przestrzegania przepisów ruchu drogowego. Przyłącz się do nas w promowaniu bezpiecznych praktyk na drogach. Angażuj się w działania edukacyjne i śledź programy, które wspierają bezpieczne podróżowanie. Bezpieczeństwo na drogach to nasz priorytet.