Ludowość? Zapomnij o staroświeckich skojarzeniach! Dziś kultura ludowa to światowy hit, który łączy tradycję z nowoczesnością, inspirując artystów, projektantów i twórców na całym globie. Polska kultura ludowa staje się częścią tego międzynarodowego ruchu, a Ty masz szansę poznać ją z nowej perspektywy. Wykład „Cudze chwalicie, swojego nie znacie? Kultura ludowa nie tylko od święta” zorganizowany przez Akademię MEN to Twoja okazja, by odkryć coś niesamowitego!

Na całym świecie rośnie fascynacja lokalnymi kulturami, a ochrona dziedzictwa ludowego staje się priorytetem w wielu krajach. Od Japonii po Meksyk, lokalne tradycje wchodzą na scenę jako inspiracja dla mody, sztuki, a nawet technologii. A co z Polską? Nasza kultura ludowa ma w sobie ogromny potencjał, który wciąż czeka na odkrycie przez młodsze pokolenia. Na tym wykładzie dowiesz się, jak nasze ludowe motywy przenikają do współczesnych trendów, zmieniając sposób, w jaki postrzegamy historię i tradycję.

Wyobraź sobie festiwale w Barcelonie, nowojorskie galerie sztuki czy paryskie pokazy mody – tam właśnie można spotkać elementy inspirowane polską ludowością! Ale to dopiero początek. Eksperci Akademii MEN pokażą, jak polskie legendy, obrzędy i przedmioty codziennego użytku są wykorzystywane we współczesnej popkulturze.

Zdziwisz się, jak wiele z nich stało się światowym fenomenem!

Dołącz do nas 24 października 2024 r. na wykładzie stacjonarnym lub online. Zarejestruj się już teraz i poznaj polską kulturę ludową na nowo. Zobacz, jak staje się światowym hitem.

Szczegóły na stronie MEN.