Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawarł umowy z samorządami wszystkich 16 województw, przekazując im odpowiedzialność za realizację inwestycji B3.1.1 Krajowego Planu Odbudowy (KPO). Celem tego projektu jest modernizacja gospodarki wodno-ściekowej na terenach wiejskich, co bezpośrednio wpłynie na poprawę jakości życia mieszkańców.

Tereny wiejskie w Polsce mogą wkrótce zyskać nowoczesną infrastrukturę wodno-ściekową. Minister Rolnictwa podpisał umowy z władzami wszystkich województw, przekazując im zarządzanie kluczową inwestycją, która wpłynie na przyszłość obszarów wiejskich.

Zrównoważona gospodarka wodno-ściekowa to inwestycja w infrastrukturę, zdrowie i środowisko. Nowoczesne systemy poprawią jakość wody oraz warunki sanitarno-higieniczne na terenach wiejskich, co znacząco wpłynie na komfort życia lokalnych społeczności. Inwestycje te są finansowane z funduszy unijnych, co umożliwia samorządom realizację dużych projektów bez dodatkowego obciążenia budżetu.

Nowoczesne instalacje wodno-kanalizacyjne przyniosą korzyści w postaci lepszych warunków życia i ochrony środowiska. Dzięki tej inwestycji tereny wiejskie staną się bardziej przyjazne do życia, co może przyciągnąć nowych mieszkańców oraz inwestorów.

Obecnie samorządy wojewódzkie prowadzą działania przygotowawcze do uruchomienia naboru wniosków. Aby dowiedzieć się, kiedy Twój region rozpocznie przyjmowanie wniosków, skontaktuj się z odpowiednim Urzędem Marszałkowskim. Teraz jest czas, aby skorzystać z tej wyjątkowej okazji na rozwój lokalnych społeczności!