Polska oraz Islandia zacieśniają relacje gospodarcze, otwierając drzwi do nowych możliwości współpracy w takich obszarach jak energetyka odnawialna, przemysł stoczniowy, produkcja wodoru i innowacyjne technologie. Minister Krzysztof Paszyk podkreśla, że obecne wyzwania geopolityczne i rosnący potencjał obu gospodarek tworzą sprzyjające warunki dla wspólnych inwestycji i rozwoju innowacyjnych startupów.

– Bardzo dobre relacje pomiędzy naszymi państwami i dotychczasowa doskonała współpraca gospodarcza stanowią dobrą podstawę do dalszego rozwoju naszych relacji gospodarczych oraz kształtowania warunków, które zachęcą przedsiębiorców do inwestowania i lokowania swoich biznesów w naszych krajach – powiedział minister rowoju i technologii, Krzysztof Paszyk.

Te słowa podkreślają kluczowe znaczenie rozwijania relacji gospodarczych, które mogą przełożyć się na wzrost inwestycji oraz rozwój sektorów kluczowych dla obu gospodarek.

Polska jest zainteresowana wsparciem rodzimych przedsiębiorstw planujących ekspansję na rynek islandzki, ale również czerpaniem z doświadczeń Islandii. Jednym z najważniejszych obszarów współpracy może być energetyka odnawialna, zwłaszcza geotermia. Polska, poprzez szkolenie kadr w Islandii, ma szansę wzmocnić swoje kompetencje w tej dziedzinie. Współpraca w energetyce ma szczególne znaczenie w obecnych czasach, kiedy wyzwania geopolityczne stawiają przed krajami nowe wymagania dotyczące bezpieczeństwa energetycznego.

Możliwości współpracy są jednak znacznie szersze. Sektory takie jak przemysł stoczniowy, produkcja wodoru, rybołówstwo, przetwórstwo spożywcze oraz metalurgia oferują ogromne korzyści w kontekście wspólnego rozwoju. Polska i Islandia mogą wymieniać się doświadczeniami oraz wspólnie pracować nad rozwojem tych gałęzi gospodarki. Szczególnym obszarem współpracy może być również wymiana dobrych praktyk w zakresie rozwoju startupów, szczególnie tych innowacyjnych i stawiających na przełomowe rozwiązania.

– Widzimy ogromny potencjał do współpracy nad rozwojem innowacyjnych przedsiębiorstw oraz wzmocnieniem startupów deeptech, które mogą odegrać kluczową rolę w naszych gospodarkach – zaznaczył minister Krzysztof Paszyk.

Wspólne działania, takie jak budowanie sieci współpracy i wymiana doświadczeń, mogą przynieść znaczące korzyści ekonomiczne dla obu stron, otwierając nowe możliwości inwestycyjne i przyczyniając się do długoterminowego rozwoju.