Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego uruchomiło program grantowy „Reymont. Interwencje”, który wspiera oddolne inicjatywy mające na celu upamiętnienie twórczości Władysława Reymonta. Z okazji setnej rocznicy przyznania mu literackiej Nagrody Nobla, instytucje kultury, organizacje pozarządowe oraz koła gospodyń wiejskich mogą ubiegać się o dofinansowanie na projekty artystyczne, edukacyjne i kulturalne.

Czy pasjonujesz się polskim dziedzictwem literackim? W tym roku przypada setna rocznica przyznania Władysławowi Reymontowi literackiej Nagrody Nobla za monumentalne dzieło Chłopi. Aby uczcić tę wyjątkową okazję, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego uruchomiło nowy program grantowy – „Reymont. Interwencje”, z budżetem wynoszącym aż milion złotych.

Program wspiera oddolne inicjatywy upamiętniające Reymonta. Od szkół i domów kultury, po samorządy i organizacje pozarządowe – każdy może ubiegać się o dofinansowanie od 10 000 do 75 000 zł na organizację wydarzeń artystycznych, edukacyjnych oraz angażujących lokalne społeczności. Celem programu „Reymont. Interwencje” jest nie tylko przypomnienie postaci tego wielkiego pisarza, ale również promocja czytelnictwa jego dzieł w nowoczesnym kontekście.

– Chcemy zaktywizować oddolne inicjatywy, które będą przypominać o twórczości naszego noblisty. O jego popularności świadczy choćby frekwencja na filmie Chłopi – podkreśliła Bożena Żelazowska, sekretarz stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Dziedzictwo literackie, takie jak twórczość Reymonta, ma ogromne znaczenie dla kształtowania naszej tożsamości narodowej i kulturowej. Dzięki jego dziełom, takim jak Chłopi, możemy lepiej zrozumieć życie polskiej wsi na przełomie XIX i XX wieku, a także uniwersalne wartości, takie jak solidarność, więź z ziemią i walka z przeciwnościami losu.

– Jego twórczość to nie tylko zapis przeszłości, ale również inspiracja dla przyszłych pokoleń. Twórczość Reymonta ma ogromny wpływ na współczesną kulturę – przypomina Bożena Żelazowska.

Program grantowy „Reymont. Interwencje” pozwala na realizację różnorodnych projektów – od koncertów i spektakli, przez warsztaty, po działania edukacyjne i animacyjne, które zaangażują lokalne społeczności.

Zgłoszenia do programu można składać do 12 listopada 2024 roku. Wnioski należy przesyłać wyłącznie za pośrednictwem systemu obsługi programów dotacyjnych Narodowego Centrum Kultury. Nie przegap okazji, aby dołączyć do projektu upamiętniającego jednego z najwybitniejszych polskich pisarzy!