We wtorek Sejm przyjął nowelizację ustawy o Kołach Gospodyń Wiejskich, która wprowadza rewolucyjne zmiany, zapewniając równe prawa do dofinansowania wszystkim KGW, w tym również tym zrzeszonym w kółkach rolniczych. Ta zmiana ma na celu zapewnienie sprawiedliwego dostępu do środków finansowych dla wszystkich kół, niezależnie od formy organizacyjnej.

– Umożliwienie wszystkim kołom, niezależnie od formy organizacyjnej, dostępu do środków publicznych to milowy krok w integracji społeczności wiejskich. Ta zmiana otwiera drzwi do większej aktywności i zaangażowania lokalnych grup – podkreślił poseł Mirosław Maliszewski.

Słowa posła Maliszewskiego podkreślają intencję ustawodawcy, by stworzyć równe szanse rozwoju dla wszystkich organizacji działających na rzecz lokalnych społeczności.

Jest to kluczowa zmiana, na którą czekało wiele KGW. Nowelizacja zakłada, że pieniądze będą wypłacane jeszcze w tym roku, co oznacza, że wsparcie trafi na czas, aby koła mogły zrealizować swoje plany i projekty.

– Dzięki tej nowelizacji mamy pewność, że wsparcie trafi tam, gdzie jest najbardziej potrzebne – do każdego koła, które przyczynia się do rozwoju wsi i aktywizacji kobiet – powiedział poseł Jarosław Rzepa. To wyraźny sygnał, że rząd chce wspierać rozwój lokalnych społeczności i docenia ich wkład w życie społeczne wsi.

Środki na ten cel, wynoszące nawet 157 mln zł rocznie, to gwarancja stabilnego finansowania i dalszego rozwoju KGW. Intencją rządu jest, aby wspierać aktywność społeczną na wsi, dbając o to, aby każde koło, bez względu na strukturę organizacyjną, mogło liczyć na równe wsparcie finansowe.

Nie czekaj! Jeżeli twoje Koło Gospodyń Wiejskich jeszcze nie jest zarejestrowane lub należy do kółek rolniczych, teraz jest najlepszy moment, aby skorzystać z tej historycznej szansy. Zamysłem nowelizacji jest stworzenie nowych możliwości rozwoju i otwarcie drzwi dla wszystkich kół na równych zasadach! Śledź dalsze prace w Senacie i przygotuj się na nową erę dla KGW!