Minister infrastruktury Dariusz Klimczak, podczas uroczystości podpisania dwóch ważnych umów na budowę odcinków dróg ekspresowych S16 i S17, podkreślił znaczenie tych inwestycji dla przyszłości polskiej infrastruktury. Nowe trasy nie tylko usprawnią ruch, ale także wzmocnią połączenia między regionami, wpływając na rozwój gospodarczy całego kraju. To kluczowe działania w ramach Rządowego Programu Budowy Dróg Krajowych do 2030 roku, które wprowadzają Polskę na nowy poziom komunikacyjny.

Podpisanie 30. i 31. umowy drogowej przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad w tym roku świadczy o tempie, z jakim Polska rozwija swoją sieć dróg szybkiego ruchu.

– Konsekwentnie realizujemy inwestycje, które utworzą spójny, kompleksowy ciąg dróg szybkiego ruchu w Polsce. Łączna długość dróg ekspresowych i obwodnic, które powstaną w wyniku podpisanych od początku tego roku umów, przekroczyła 400 km, a ich wartość to ponad 15 mld zł – podkreślił minister infrastruktury, Dariusz Klimczak.

Te inwestycje nie tylko ułatwią codzienne podróże milionom Polaków, ale także przyciągną nowe inwestycje gospodarcze i zwiększą konkurencyjność regionów, przez które przebiegają.

Realizacja drogi S16 na Warmii i Mazurach oraz S17 na Lubelszczyźnie przyniesie wiele korzyści – od poprawy bezpieczeństwa po rozwój infrastruktury społecznej i gospodarczej.

– Spośród 31 umów, aż 24 dotyczy dróg ekspresowych. To kolejny krok w rozwoju sieci, która zapewni bezpieczne i szybkie połączenia między regionami – zaznaczył Dariusz Klimczak.

Nowoczesne rozwiązania, takie jak ekrany akustyczne, przejścia dla zwierząt czy systemy zarządzania ruchem, sprawią, że drogi będą nie tylko bezpieczniejsze, ale i przyjazne dla środowiska. Dla mieszkańców południowej Lubelszczyzny, S17 będzie oznaczać lepszy dostęp do Lublina, Warszawy i innych kluczowych miast, co przyspieszy rozwój regionu.

Obecne inwestycje w rozwój dróg ekspresowych to krok ku nowoczesnej, bezpiecznej i zintegrowanej infrastrukturze transportowej. Dzięki determinacji ministra Dariusza Klimczaka i współpracy instytucji, takich jak Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, realizacja takich projektów przybliża Polskę do stania się europejskim liderem w dziedzinie infrastruktury drogowej.

– Naszym celem jest zapewnienie, że każdy region kraju będzie dobrze skomunikowany, co wzmocni zarówno lokalne gospodarki, jak i komfort życia mieszkańców – podsumował minister infrastruktury, Dariusz Klimczak.