Jednostki samorządu terytorialnego będą mogły uzyskać dofinansowanie w wysokości 100% kosztów realizacji zadań powodziowych dzięki rządowemu projektowi nowelizacji ustawy o usuwaniu skutków powodzi. Propozycje Ministerstwa Infrastruktury, przyjęte na posiedzeniach specjalnej komisji powodziowej, zakładają uproszczenie procedur administracyjnych oraz wsparcie mieszkańców terenów zalanych przez klęski żywiołowe, co ma na celu przyspieszenie odbudowy zniszczonej infrastruktury i powrót do normalności.

Rządowy projekt nowelizacji ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z usuwaniem skutków powodzi, przygotowany przez Ministerstwo Infrastruktury, wprowadza istotne mechanizmy wsparcia dla jednostek samorządu terytorialnego dotkniętych przez klęski żywiołowe. Kluczowym elementem tej nowelizacji jest możliwość uzyskania dofinansowania z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg, które może pokryć 100% kosztów realizacji zadań powodziowych, do kwoty maksymalnie 100 milionów złotych. Środki te mają być przeznaczone na naprawę infrastruktury drogowej zniszczonej w wyniku powodzi lub osunięcia ziemi, co stanowi istotny element odbudowy lokalnych społeczności.

Cel dofinansowania i jego znaczenie dla samorządów

Propozycja pełnego pokrycia kosztów realizacji zadań powodziowych stanowi kluczową korzyść dla jednostek samorządu terytorialnego, które często dysponują ograniczonymi budżetami. Dofinansowanie pozwoli na natychmiastową reakcję na zniszczenia infrastruktury, nie narażając lokalnych władz na dodatkowe obciążenia finansowe. To wsparcie jest szczególnie ważne w kontekście powodzi, które mogą prowadzić do znacznych strat materialnych, zarówno dla gmin, jak i ich mieszkańców.

Z perspektywy operacyjnej, dofinansowanie ma być realizowane na podstawie listy dróg uszkodzonych lub zniszczonych przez powódź, sporządzonej przez właściwego wojewodę. W tym miejscu kluczową rolę odegra szybka i sprawna współpraca na linii samorządy – wojewodowie – Ministerstwo Infrastruktury, co ma przyspieszyć proces naprawczy.

Uproszczenia administracyjne w odbudowie infrastruktury

Nowelizacja ustawy proponuje szereg zmian proceduralnych, które mają na celu uproszczenie administracyjnych barier w odbudowie infrastruktury. Przewidziano m.in. możliwość odbudowy budowli przeciwpowodziowych, dróg, linii kolejowych oraz dworców kolejowych zniszczonych przez powódź bez potrzeby realizacji standardowych, czasochłonnych procedur administracyjnych. Takie działania mają na celu maksymalne skrócenie czasu potrzebnego na odbudowę i przywrócenie normalnego funkcjonowania kluczowej infrastruktury w regionach dotkniętych katastrofami.

Ułatwienia dla mieszkańców terenów powodziowych

Ważnym aspektem projektu są propozycje skierowane bezpośrednio do mieszkańców terenów dotkniętych powodzią. Projekt nowelizacji zakłada czasowe wydłużenie obowiązków administracyjnych, takich jak rejestracja pojazdów czy przedłużenie licencji na prowadzenie transportu drogowego, co ma na celu odciążenie obywateli od biurokratycznych obowiązków w czasie kryzysu. Proponowane rozwiązania uwzględniają również ułatwienia w przewozie osób w transporcie drogowym, w tym czasowe zwolnienie z obowiązku stosowania się do rozkładów jazdy. To odpowiedź na bezpośrednie potrzeby ludzi dotkniętych katastrofą, dla których mobilność i możliwość transportu mają kluczowe znaczenie w sytuacji powodziowej.

Szybsza odbudowa infrastruktury wodnej

Jednym z kluczowych elementów projektu jest także uproszczenie procedur związanych z odbudową urządzeń wodnych, takich jak wały przeciwpowodziowe, które zostały uszkodzone lub zniszczone w wyniku powodzi. Dzięki temu proces odbudowy tych elementów infrastruktury ma być bardziej efektywny, co z kolei przyczyni się do lepszej ochrony przeciwpowodziowej w przyszłości.

Rządowy projekt nowelizacji ustawy o usuwaniu skutków powodzi, przedstawiony przez Ministerstwo Infrastruktury, to odpowiedź na bezprecedensowe wyzwania stojące przed jednostkami samorządu terytorialnego dotkniętymi przez klęski żywiołowe. Dofinansowanie w wysokości 100 proc. kosztów realizacji zadań powodziowych to nie tylko istotne wsparcie finansowe, ale także wyraz zaangażowania rządu w odbudowę infrastruktury i zapewnienie lepszych warunków życia mieszkańcom terenów powodziowych. Propozycje uproszczenia procedur administracyjnych i wprowadzenie udogodnień dla obywateli przyspieszą proces odbudowy, co przyczyni się do szybszego powrotu do normalności w zalanych regionach.