Dożynki Prezydenckie to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu rolniczym Polski, które odbyło się w niedzielę na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego w Warszawie. To święto, podczas którego cała Polska oddaje hołd rolnikom za ich trud i ciężką pracę, przekładającą się na nasze bezpieczeństwo żywnościowe.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi, Czesław Siekierski zaznaczył, że obecna sytuacja rolników wymaga wsparcia, zwłaszcza w obliczu tegorocznych klęsk żywiołowych.

– Środki w ramach nadzwyczajnego wsparcia finansowego dla rolników poszkodowanych wskutek przymrozków i gradobicia zostaną wypłacone do końca bieżącego roku, a wsparcie dla tych, którzy ponieśli straty z powodu suszy, zostanie zrealizowane w przyszłorocznym budżecie – zapewnił minister rolnictwa i rozwoju wsi, Czesław Siekierski.

Polska żywność od lat cieszy się uznaniem na rynkach zagranicznych.

– Ponad 40% naszej żywności eksportujemy na wszystkie rynki świata. To wielka zasługa naszych rolników, przetwórców i handlowców – podkreślił minister Siekierski. Dodał także, że wsparcie z funduszy unijnych to nie tylko dopłaty, ale także wolny rynek, który daje naszym rolnikom nowe możliwości.

– Największą wartością jest wspólny rynek, wolny przepływ towarów i usług, w którym mamy należne miejsce – zaznaczył.

Minister rolnictwa zaapelował o wsparcie i zrozumienie dla pracy rolników, zwłaszcza w czasach, gdy zmiany klimatyczne stanowią ogromne wyzwanie.

– W budżecie trzeba ujmować środki na okresy wyjątkowe, tak aby była możliwość utrzymania produkcji rolnej, bo polscy rolnicy zapewniają nam wszystkim bezpieczeństwo żywnościowe – powiedział minister Siekierski.

Na zakończenie uroczystości, minister podziękował rolnikom za ich nieocenioną pracę i wkład w zapewnienie żywności całemu społeczeństwu. Dożynki to czas radości i podziękowań, ale również refleksji nad wyzwaniami, przed którymi stają nasi rolnicy. Niech symboliczne wieńce dożynkowe będą dowodem naszego szacunku i wdzięczności dla ich pracy na rzecz nas wszystkich.

Fot. MRiRW