Sukcesywnie wydłużamy S7, jedną z najważniejszych arterii komunikacyjnych w Polsce. Kierowcy już teraz mogą korzystać z nowego, ponad 5-kilometrowego odcinka drogi ekspresowej S7 między Miechowem a Szczepanowicami w województwie małopolskim, który został otwarty 26 sierpnia 2024 roku.

Dlaczego to tak istotne? Droga ekspresowa S7 to nie tylko krajowy, ale i międzynarodowy szlak komunikacyjny. Łączy Trójmiasto (Gdańsk, Gdynia, Sopot) na północy, Warszawę w centrum oraz Kraków na południu, co czyni ją kluczowym elementem infrastruktury transportowej Polski. Nowo otwarty odcinek S7 połączył istniejące fragmenty trasy Moczydło – Miechów i Szczepanowice – Widoma, tworząc tym samym niemal 260 kilometrów nieprzerwanej drogi ekspresowej od Krakowa aż po Warszawę.

– Droga ekspresowa S7 to jedna z najważniejszych arterii w Polsce i jednocześnie jedna z najbardziej oczekiwanych dróg w kraju. Nowa S7 to taka ‘super siódemka – bezpieczna i komfortowa trasa, która zbliży do siebie poprzednią i obecną stolicę Polski – podkreślił minister infrastruktury, Dariusz Klimczak.

Dzięki sukcesywnemu wydłużaniu S7, już wkrótce podróż z Krakowa do Warszawy stanie się szybsza, bardziej płynna i bezpieczna niż kiedykolwiek wcześniej. Pełna trasa pomiędzy tymi dwoma miastami jest coraz bliżej ukończenia. Już w tym roku do ruchu zostanie oddany 13-kilometrowy fragment odcinka Widoma – Kraków Nowa Huta, a w połowie 2026 roku planowane jest zakończenie ostatniego, miejskiego odcinka. To oznacza, że już wkrótce będziemy mieli do dyspozycji pełne ekspresowe połączenie drogowe pomiędzy Krakowem a Warszawą.

– Mam też dobrą wiadomość dla kierowców podróżujących tą trasą w góry. W najbliższych dniach do ruchu zostanie oddana wygodna, dwujezdniowa trasa od Rdzawki do Nowego Targu. Nowa trasa jest niemal w całości poprowadzona nowym śladem, na zachód od starej zakopianki. Liczę, że ułatwi powroty z wakacji – powiedział minister infrastruktury.

Droga ekspresowa S7 stanowi także część europejskiej trasy E77, łączącej porty trójmiejskie ze Słowacją i Węgrami. Dzięki nowym inwestycjom droga ta będzie miała jeszcze większe znaczenie dla komunikacji nie tylko w Polsce, ale także w całej Europie Środkowej. Modernizacja i rozbudowa S7 to część szerszego planu poprawy infrastruktury drogowej w Polsce, mającego na celu zwiększenie przepustowości, skrócenie czasu podróży i poprawę bezpieczeństwa na drogach. Nowoczesne rozwiązania, takie jak pięć nowo wybudowanych wiaduktów, zbiorniki retencyjne i przejścia dla zwierząt, podkreślają nasze zaangażowanie w tworzenie infrastruktury przyjaznej zarówno dla kierowców, jak i środowiska.

Śledź kolejne etapy budowy S7 i bądź na bieżąco z postępami prac. Już wkrótce kolejne odcinki zostaną oddane do użytku, a Ty będziesz mógł cieszyć się jeszcze lepszymi warunkami podróży. Przygotuj się na nową jakość na polskich drogach. Sukcesywnie wydłużamy S7, tworząc przyszłość, która zmienia codzienne podróże na lepsze!