Dziś Polska stawia kolejny milowy krok w kierunku wzmacniania swojego bezpieczeństwa narodowego i gospodarki. Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz ogłosił podpisanie umowy o wartości 1 miliarda 230 milionów dolarów między Raytheon Polska a Hutą Stalowa Wola na produkcję 48 wyrzutni M903 w ramach systemu Patriot. To nie tylko imponująca inwestycja, ale również kluczowy element ochrony naszego kraju, czego znaczenie potwierdza trwający konflikt w Ukrainie.

Ta umowa to nie tylko zwykły kontrakt. To dowód na to, że Polska troszczy się o bezpieczeństwo swoich obywateli i jednocześnie stawia na patriotyzm gospodarczy, wspierając rodzime przedsiębiorstwa, takie jak Huta Stalowa Wola, Zakłady Mechaniczne Tarnów czy Wojskowe Zakłady Elektroniczne.

– To jest wielkie osiągnięcie. To jest spełnienie też naszej obietnicy – 50% wydatków zbrojeniowych powinno być ulokowane w firmach, które działają na terytorium Rzeczypospolitej – podkreślił wicepremier, minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz.

Wybierając polskie firmy, nie tylko wzmacniamy naszą obronność, ale również rozwijamy gospodarkę, tworząc nowe miejsca pracy i inwestując w przyszłość naszego kraju.

Czy możemy sobie pozwolić na zaniedbanie obrony naszego kraju i polskiego przemysłu w obliczu współczesnych zagrożeń? Podpisanie tej umowy to realizacja obietnic, które mają fundamentalne znaczenie dla każdego Polaka.

– Bezpieczeństwo to sprawa fundamentalna i priorytetowa. Bezpieczeństwo, które musi być obecne w każdym polskim domu. Każdy element systemu Patriot, produkowany na naszej ziemi, zwiększa nasze zdolności obronne i wspiera polską gospodarkę. To jest dowód na to, że patriotyzm gospodarczy idzie w parze z troską o nasze bezpieczeństwo – zaznaczył lider PSL.

Poprzez wsparcie tej inwestycji, wspierasz nie tylko bezpieczeństwo Polski, ale także polską gospodarkę i przyszłość kolejnych pokoleń. Pamiętajmy, że każda złotówka wydana na te wyrzutnie to inwestycja w nasz kraj, nasze rodziny i naszą wolność.

– Dziękuję wszystkim tym, którzy do tego doprowadzili, bo te wyrzutnie, które stoją za mną, będą produkowane w Polsce. To jest wielkie osiągnięcie. To jest spełnienie naszej obietnicy. To jest czas, aby być dumnym z tego, co możemy osiągnąć wspólnie dla bezpieczeństwa Polski, dla przyszłości i dla polskiej gospodarki – powiedział prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.