PSL w regionach:

Wybierz na mapie województwo, aby przejść dalej.
Posłowie do Parlamentu Europejskiego

Poprzyj dobrą zmianę w emeryturach!

Ludowcy wspólnie z organizacjami społecznymi zamierzają zebrać co najmniej 100 tys. podpisów pod obywatelskim projektem ustawy „Dobra emerytura", pozwalającej przejść na emeryturę po 40 latach pracy.

- PSL odwołuje się do głosu obywateli. Wspólnie z organizacjami społecznymi zbierzemy co najmniej 100 tys. podpisów i złożymy obywatelski projekt ustawy emerytalnej. Liczymy, że PiS dotrzyma złożonej przed wyborami obietnicy i posłucha głosu Polaków - powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

Obywatelski projekt ustawy zakłada możliwość przejścia na emeryturę po 40 latach pracy. To propozycja szczególnie dobra dla osób, które w młodym wieku rozpoczynają pracę. - Ale nie tylko. Zyskają na niej również rodzice opiekujący się dziećmi. Urlop macierzyński i wychowawczy będą traktowane jak praca zawodowa - powiedział poseł PSL Krystian Jarubas, który odpowiada za zbiórkę podpisów.

Projekt PSL poparł Jan Guz, szef OPZZ. - Możliwość przejścia na emeryturę po latach ciężkiej pracy to prawo, na które czeka wielu Polaków. Brak zgody na to rozwiązanie jest pozbawianiem seniorów środków, które im się należą - powiedział Jan Guz.

Takie rozwiązanie istnieje w większości państw Unii Europejskiej. W ubiegłym roku na jego wprowadzenie zdecydowali się Niemcy. Choć wiek emerytalny wynosi tam 67 lat, to na emeryturę można przejść również po 45 latach pracy. Każdy pracujący może sam zdecydować, jaki wariant wybierze.

- Także Polacy powinni mieć wybór, jak długo chcą pracować na emeryturę. Nie każdy, zwłaszcza osoby ciężko pracujące fizycznie, wytrzyma ten trud. Dlatego ważniejsza od osiągnięcia wieku emerytalnego powinna być liczba przepracowanych lat - powiedział Kosiniak-Kamysz.

Do powołania Komitetu Obywatelskiego potrzeba 15 osób. Następnym krokiem jest zebranie 1000 podpisów i poinformowanie Marszałka Sejmu o utworzeniu komitetu. Marszałek ma 14 dni na przyjęcie zawiadomienia. Od tego momentu komitet zacznie zbierać podpisy.

Za zbiórkę odpowiadać będą koordynatorzy regionalni w każdym województwie. - Każdy będzie mógł się włączyć w zbieranie podpisów. Odpowiednie formularze znajdą się w internecie. Do zbiórki będziemy namawiać Polaków także w mediach społecznościowych. Hashtagiem akcji będzie #DobraEmerytura - powiedział Jarubas.

Włączenie się w zbieranie podpisów pod projektem już zapowiedziało m.in. Forum Młodych Ludowców, Związek Młodzieży Wiejskiej, Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych oraz Koła Gospodyń Wiejskich. A lista organizacji cały czas się wydłuża. Obywatelski projekt ustawy emerytalnej ma trafić do Sejmu jeszcze w pierwszym półroczu 2016 roku.

Treści publikowane w portalu dostępne są na warunkach określonych w licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0,
z wyjątkiem przypadków gdy zastrzeżono inaczej. Polskie Stronnictwo Ludowe 2008-2016
Utrzymanie: Orange IT - administrator serwera